×

Můžeme snížit riziko rozvoje alergie na arašídy?

Výzkumný tým z Velké Británie a USA provedl studii, která zjistila, že riziko rozvoje alergie na arašídy může být ovlivněno již v raném dětství. V uplynulých deseti letech se počet alergií na arašídy u dětí v západních zemích zvýšil a tento počet stoupá i v Africe a Asii. Výzkumní pracovníci chtěli zjistit, zda existují nějaké strategie pro prevenci alergie na arašídy, protože jakmile se taková alergie vyskytne, obvykle přetrvává po celý život dotčené osoby.

Výsledky studie jsou zcela unikátní. Vypadá to tak, že riziko rozvoje alergie na arašídy se dá snížit o zhruba 70-86 % v prvních pěti letech života dítěte. Malé děti, aby tomuto riziku předešly, potřebují pravidelně jíst malá množství arašídů, aby tomuto riziku předešly.

Této studie se zúčastnilo 628 dětí, které byly ohroženy alergií, ve věku čtyř až jedenácti měsíců. Už měly nějaké predispozice, jako například alergie na vajíčka nebo ekzém. Všechny děti prošly Prick-testem, aby se zjistilo, jestli mají nějakou reakci kůže jako alergii na arašídy – 530 dětí vykázalo negativní výsledek, 98 pozitivní výsledek. Pak byly rozděleny do dvou skupin. Polovině dětí bylo řečeno, aby nejedly žádné arašídy, než jim bude pět let a druhá půlka měla jíst 6 gramů arašídů týdně, rozložených do dvou hlavních jídel, až do věku 60 měsíců.

Výsledek: U 13,7 % dětí ve skupině, které nejedly žádné arašídy, se vyvinula alergie na arašídy do věku pěti let. Naproti tomu pouze u 1,9 % dětí ze skupiny, která jedla malá množství arašídů, se vyvinula alergie na arašídy. Stejný trend byl také vidět u dětí s pozitivním Prick-testem, které již měly citlivou reakci kůže před začátkem studie. U 35,3 % těchto dětí, které se vyhýbaly arašídům do konce studie, se alergie na arašídy vyvinula. A naopak bylo zasaženo pouze 10,6 % dětí, které jedly arašídy pravidelně.

Shrnutí: Výsledky této studie nám dávají naději, že si děti při pravidelné konzumaci arašídů na ně mohou vybudovat toleranci. Je možné, že dieta bez arašídů je dokonce kontraproduktivní a mohla by riziko alergie zvýšit. Z těchto výsledků nelze odvozovat žádná doporučení ohledně stravy. Potřebujeme na toto téma více studií, které se budou účastnit děti s velkým rizikem alergie a které se budou vztahovat i ke starším dětem.

Zdroj:

Du Toit G et al.: Randomized Trial of Peanut Consumption in Infants at Risk for Peanut Allergy. N Engl J Med. 2015; 372(9):803-13