Zdraví srdce
Arašídy a ořechy vám mohou pomoci udržet si zdravé srdce a cévy. Mnoho studií zkoumalo účinky arašídů a ořechů na zdraví kardiaků a zjistilo se, že již zahrnutím hrsti arašídů a ořechů (25 gramů) do stravy má pozitivní efekt. Na tento pozitivní efekt má vliv několik složek: skladba tuku, směs antioxidantů a obsah vlákniny.
Dobré tuky
Ořechy obsahují vysoké množství “dobrých” nenasycených tuků; 80 až 90% tuků, které ořechy obsahují, je nenasycených. Nenasycené tuky z ořechů jsou spojovány se zlepšením hodnot tuků v krvi. Snižují riziko srdečních a cévních chorob.
Pozitivní efekt antioxidantů a vlákniny
Jako ostatní rostlinné produkty obsahují ořechy a arašídy četné druhy antioxidantů. Zinek, vitamín C a vitamín E jsou známy díky svému antioxidačnímu efektu. Antioxidanty chrání naše tělo před takzvanými volnými radikály, které mohou poškodit buňky v těle, a tudíž hrají důležitou roli při vývoji srdečních onemocnění. Vysoká hladina a směs antioxidantů v arašídech a oříšcích může pravděpodobně vysvětlit efekt prevence srdečních chorob. Také vláknina může pozitivně přispívat účinku arašídů a ořechů na naše srdce. Arašídy a ořechy jsou po celozrnných cereáliích druhým největším přírodním zdrojem vlákniny.
Ořechy jsou bohaté na antioxidanty. Pomáhají vám bojovat s volnými radikály.
Kardiovaskulární choroby
Srdeční a cévní choroby se také často nazývají kardiovaskulárními chorobami. Kardiovaskulární choroby jsou hlavní příčinou úmrtí v západním světě. Faktorů, které kardiovaskulární choroby způsobují, je mnoho. Patří sem rizikové faktory, které nelze změnit, jako je stárnutí, mužské pohlaví nebo genetické predispozice. Dalším rizikovým faktorem je obezita, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu, což lze změnit změnou životního stylu.
Zdravá strava, dostatečná fyzická aktivita, mírná konzumace alkoholu a nekouření může pozitivně ovlivnit riziko kardiovaskulárních chorob.
Arašídy a ořechy mohou pomoci ke snížení výskytu srdečních onemocnění.