×

Arašídový protein snižuje riziko těhotenské cukrovky

Těhotenská cukrovka je ve zdravotnictvím narůstajícím problémem. Pozoruhodných sedm procent všech těhotenství v USA trpí na komplikace těhotenské cukrovky, což představuje dlouhodobé nepříjemnosti pro matku i dítě. Je tomu tak proto, že je tento stav spojen s nadváhou nebo s cukrovkou typu 2. Proteiny ve stravě jsou významným regulátorem metabolismu glukózy. Americká studie provedená v roce 2013 tudíž zkoumala vztah mezi konzumací proteinů a nástupem těhotenské cukrovky.

Studie byla založena na datech ze studie „Nurses Health Study II“ (studie mezi zdravotními sestrami). Od roku 1989 tato studie monitoruje více než 100 000 amerických zdravotních sester a hodnotí jejich stravovací návyky a zdravotní podmínky, které udávají v pravidelných interview. Analýza dat u 21 457 těhotenství v letech 1991-2001 zachytila ženy, které byly před těhotenstvím zdravé, odhalila 870 případů těhotenské cukrovky. Při porovnávání stravovacích návyků vědci zjistili, že existuje mnohem vyšší riziko vzniku těhotenské cukrovky, když se konzumují živočišné proteiny – zejména z červeného masa – v porovnání s rostlinnými bílkovinami. Zejména vysoká konzumace ořechů, včetně arašídů a arašídového másla snížila riziko těhotenské cukrovky. Jakmile bylo pět procent živočišných proteinů ve stravě nahrazeno rostlinnými proteiny, riziko těhotenské cukrovky se snížilo o 51 procent.

Arašídy a ořechy obecně jsou skvělým zdrojem proteinů, bohatých na mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, vlákninu a hořčík, a mají relativně nízký glykemický index. Tyto faktory, jednotlivě nebo v kombinaci, jsou spojeny s lepší citlivostí inzulínu a nižším rizikem diabetu.

Zdroj:

Bao W et al.: Prepregnancy Dietary Protein Intake, Major Dietary Protein Sources, and the Risk of Gestational Diabetes Mellitus. Prospektivní studie kohort. Diabetes Care. 2013 Jul; 36(7): 2001–2008.