×

Svačiny z arašídů pomáhají školákům s nadváhou zhubnout

Zde popisovaná studie zkoumala v USA, jak spotřeba svačin ovlivnila nadváhu u latinskoamerické mládeže. Děti zde na denní bázi konzumovaly dvě až tři svačinky, z nichž většina z nich byla bohatá na tuky, cukry a sůl. Tyto svačinky samy o sobě poskytly více než čtvrtinu potřebné nutriční energie. Z tohoto důvodu by konzumace svačin mezi třemi hlavními jídly mohla způsobovat příliš velký příjem energie a vznik či zhoršování nadváhy. Výzkumníci se pokusili školákům nabídnout alternativu ve formě zdravějších svačin. Ty obsahovaly arašídy a arašídové máslo, které je v USA velmi populární. I když arašídy obsahují vysoké množství tuků, studie ukázaly, že jejich vysoká konzumace nezpůsobuje nadváhu. Arašídové svačinky, které byly podávány v poledne, tvořily součást 6měsíční diety u 257 mladých lidí v Mexiku s nadváhou, kteří se také účastnili lekcí o stravě a hodinách cvičení. Protože svačinky obsahovaly oblíbené arašídové máslo, když se přidaly i různé druhy ovoce a zeleniny, děti je ochotně přijaly. Proteiny v arašídových svačinách zajistily, že byli školáci nasyceni na delší dobu a tak automaticky snědli méně dalšího jídla. Na konci šestiměsíční diety bylo u školáků zkoumáno, kolik arašídů a kolik arašídového másla dohromady snědli. Školáci, kteří je jedli jednou týdně většinou zhubli méně než ti, kteří arašídy a arašídové máslo jedli několikrát týdně. Jiné studie ukázaly, že spotřeba arašídů v dětství vedla ke zlepšení stravovacích návyků, lepší hmotnosti a nižším hladinám tuků v krvi později.

Závěr: při zabudování do intenzivního stravovacího a sportovního režimu jsou arašídové svačiny efektivním způsobem snižování nadváhy u mladých lidí.

Zdroj:

Moreno JP et al.: Benefits of a snacking intervention as part of a school-based obesity intervention for Mexican American children. Journal of Applied Research on Children. 2015 Apr;6(2):15.