Nugát z bílých kešu oříšků
Složení:
- 200 g kešu ořechů
- 1 bílek
- 1 špetka soli
- 270 g cukru
- 150 g medu
- 50 ml vody
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
Příprava:
- Opatrně 5 minut zahřívejte kešu ořechy na pánvi bez oleje/tuku. Dejte je do sítka a nechte je zchladit.
- Přidejte k bílkům sůl a vyšlehejte dotuha. Přidejte 20 g cukru a pokračujte chvíli ve šlehání.
- Zbylý cukr, med a vodu zahřívejte na středním plameni a zvyšujte teplotu na 143°C (zkontrolujte například cukrářským teploměrem) a nechte směs zhruba 5 minut zvolna vařit. Směs by neměla být moc tmavá.
- Cukrový sirup pomalu vmíchejte do vyšlehaného bílku, na středním plameni. Přidejte vanilkový cukr. Pokračujte v míchání směsi dalších zhruba 20 minut, použijte libovolný mixér, aby nugát mohl později ztuhnout.
- Poté vmíchejte kešu ořechy. Udělejte to rychle, protože směs rychle tuhne.
- Směs dejte do formy vyložené pečicím papírem a nechte ji odpočinout v pokojové teplotě na 1-2 dni.
- Nakonec nakrájejte na kostky nebo plátky.
- Může se uchovávat nejméně 4 týdny při pokojové teplotě.
Tip: Neuchovávejte v ledničce. Vlhkost způsobí, že bude mít nugát lepivou konzistenci.
Nutriční hodnoty:
Sacharidy, 56 g, 21 %
Tuky, 11 g, 16 %
Proteiny, 5 g, 10 %
Kcal, 341, 17 %
Nasycené tuky, 2 g, 10 %