×

Nugát z bílých kešu oříšků

Složení:

  • 200 g kešu ořechů
  • 1 bílek
  • 1 špetka soli
  • 270 g cukru
  • 150 g medu
  • 50 ml vody
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru

Příprava:

  1. Opatrně 5 minut zahřívejte kešu ořechy na pánvi bez oleje/tuku. Dejte je do sítka a nechte je zchladit.
  2. Přidejte k bílkům sůl a vyšlehejte dotuha. Přidejte 20 g cukru a pokračujte chvíli ve šlehání.
  3. Zbylý cukr, med a vodu zahřívejte na středním plameni a zvyšujte teplotu na 143°C (zkontrolujte například cukrářským teploměrem) a nechte směs zhruba 5 minut zvolna vařit. Směs by neměla být moc tmavá.
  4. Cukrový sirup pomalu vmíchejte do vyšlehaného bílku, na středním plameni. Přidejte vanilkový cukr. Pokračujte v míchání směsi dalších zhruba 20 minut, použijte libovolný mixér, aby nugát mohl později ztuhnout.
  5. Poté vmíchejte kešu ořechy. Udělejte to rychle, protože směs rychle tuhne.
  6. Směs dejte do formy vyložené pečicím papírem a nechte ji odpočinout v pokojové teplotě na 1-2 dni.
  7. Nakonec nakrájejte na kostky nebo plátky.
  8. Může se uchovávat nejméně 4 týdny při pokojové teplotě.

Tip: Neuchovávejte v ledničce. Vlhkost způsobí, že bude mít nugát lepivou konzistenci.

Nutriční hodnoty:

Sacharidy, 56 g, 21 %

Tuky, 11 g, 16 %

Proteiny, 5 g, 10 %

Kcal, 341, 17 %

Nasycené tuky, 2 g, 10 %