Vyvážená strava
Arašídy a ořechy jsou přirozeně zdravými produkty. Mají vysokou nutriční hodnotu, protože obsahují mnoho základních živin, jako jsou vitamíny a minerály. Jsou též dobře známy pro jejich obsah mastných kyselin: 80-90 % tuků jsou ´dobrými´ nenasycenými tuky. Nenasycené tuky se zdají být důležité v souvislosti s prevencí kardiovaskulárních chorob.
Ořechy ve vaší stravě
Vzhledem k množství příznivých živin v arašídech a oříšcích a jejich doložený vliv na zdraví se skvěle hodí do vyvážené diety. Je ale třeba zvážit množství energie, kterou poskytují. Ve většině zemí se arašídy a ořechy nepovažují za základní potravinářský výrobek, ale jsou považovány za nepodstatnou složku stravy nebo jako roztříděny jako nepodstatná složka nebo jako snack. Muži a ženy mohou konzumovat asi 300 kalorií denně jako snack.
Podívejte se na štítek na potravinách, abyste lépe porozuměli tomu, co jíte.
Zdravě jíst
Mnoho zdravotních problémů v západním světě je způsobeno nevyváženou stravou a nevhodným životním stylem. Naštěstí i jen několik malých změn vám pomůže přizpůsobit váš životní styl tak, abyste žili mnohem zdravěji!
- Jezte pravidelně a vychutnejte si rozmanitou škálu potravin
- Jezte hodně zeleniny
- Jezte dvakrát týdně ryby
- Snižte konzumaci potravin obsahujících nasycené tuky a cukry
- Snižte konzumaci soli
- Každý den jezte nejméně 2 porce ovoce a zeleniny (200 gramů)
- Pijte dostatečně, zejména vodu (1,5 až 2 litry denně) a alkohol konzumujte jen v malém množství
- Vybírejte si zdravou svačinu
- Vyvažte příjem potravy a tělesné aktivity k udržení zdravé tělesné hmotnosti
- Dívejte se na štítky na potravinách, abyste lépe porozuměli tomu, co jíte.
- Jídlo si vychutnejte beze spěchu
Několik malých změn vám pomůže snadno zlepšit váš životní styl
Pět klíčových nutričních prvků
V dnešní době najdete údaje o nutričních hodnotách na většině obalů potravin. Nutriční hodnoty výrobci často rozdělují na pět prvků: energie, proteiny, sacharidy, tuky, vláknina a někdy vitamíny a minerály. To platí i pro arašídy a ořechy. V této části vám poskytneme krátký přehled nutričních výhod ořechů a arašídů.
Energie
Arašídy a ořechy jsou dobrým zdrojem energie. Hrst arašídů nebo ořechů, 25 gramů, obsahuje asi 160 kalorií. Je to 8 % celkového energetického obsahu, který by měli muži a ženy denně konzumovat.
Proteiny
Oříšky a ořechy jsou dobrým zdrojem proteinů. Obsahují v průměru 16 gramů proteinů na 100 g. Vzhledem k jejich obsahu proteinů se arašídy a ořechy považují za dobrou náhražku masa. Proteiny jsou důležitým stavebním kamenem pro vaše tělo. Potřebujeme je pro tvorbu buněk, svalů, orgánů, nervového systému, kostí a krve. Proteiny též podporují pocit nasycení. Tento efekt je dokonce větší v kombinaci s vlákninou.
Sacharidy
Spolu s tuky jsou sacharidy v arašídech a oříšcích důležitým zdrojem energie pro tělo. Sacharidy tělo zpracovává na glukózu, která končí v krevním oběhu. Glukóza se přepravuje do různých částí těla, kde slouží jako palivo.
Tuky
Arašídy a ořechy jsou důležitým zdrojem nenasycených tuků. V průměru 80-90% celkového množství tuků v arašídech a oříšcích je nenasycených. Pro naše zdraví je důležité, abychom si volili produkty, které mají vysoký podíl nenasycených tuků. Nenasycený tuk může snížit hladinu cholesterolu v krvi, což pomáhá předcházet výskytu kardiovaskulárních chorob.
Cholesterol
Většina spotřebitelů si myslí, že arašídy a ořechy obsahují cholesterol. Není tomu ale tak, protože se jedná o rostlinný produkt. Cholesterol je látka na bázi tuků, kterou naše tělo potřebuje pro tělesné buňky a hormony. Naše tělo nemůže bez cholesterol fungovat. Mnoho cholesterolu je však škodlivé. Většinu potřebného cholesterolu produkují naše játra. Malé množství se získává z potravin, konzumací zvířecích produktů, jako jsou mléčné výrobky a vejce.
Vláknina v potravinách
Průměrně arašídy a ořechy obsahují 5 gramů vlákniny na 100 gramů. To odpovídá 15 % doporučeného množství vlákniny, které dospělý člověk denně potřebuje. Obsah vlákniny v arašídech a oříšcích uspokojí váš hlad. Mohou tedy hrát důležitou roli v prevenci nadváhy.
Vitamíny
Arašídy a ořechy obsahují širokou škálu různých vitamínů. Když jíte arašídy a ořechy, zásobujete tělo vitamíny B, kyselinou listovou a vitamínem E. Vitamíny řady B (B1, B2, B3, B6 a kyselina listová) hrají důležitou roli poskytování energie vašemu tělu, jsou důležité pro zdravé vlasy a pokožku, pomáhají při tvorbě buněk. Vitamín E je silným antioxidantem. Antioxidanty jsou přírodní látky, které chrání naše tělo před tzv. volnými radikály. Pomáhají v prevenci proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině a zpomalují proces stárnutí.
Vitamíny řady B v oříšcích jsou důležité pro zdravou pleť a vlasy.
Minerály
Minerály v arašídech a oříšcích jsou: hořčík, fosfor, železo a zinek. První dva minerály hrají důležitou roli pro správné fungování nervového systému a svalů a při tvorbě kostí a zubů. Železo hraje důležitou roli v přepravě kyslíku po těle. Protože jsou živočišné produkty důležitým zdrojem železa, vegetariáni musejí železo nahrazovat příjmem železa z jiných potravinových zdrojů. Arašídy a ořechy obsahují velké množství železa, zhruba 3 mg / 100 g. Zinek je důležitým antioxidantem. Antioxidanty jsou přírodní látky, které chrání naše tělo před tzv. volnými radikály. Pomáhají v prevenci proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině a zpomalují proces stárnutí.
Sodík
Arašídy a ořechy přirozeně neobsahují sodík. Nesolené arašídy a ořechy obsahují asi 2 miligramy sodíku na porci (25 g). Solené arašídy a ořechy obsahují asi 0.1 miligramy sodíku na porci. To nejsou ani 3 % z 2,4 g sodíku (6 gramů soli), které jsou nyní pokynem v několika evropských zemích, jako je Nizozemí a Velká Británie.
Hrst arašídů obsahuje 3 % doporučené denní dávky soli.