×

Věděli jste, nové bio markery v oříšcích jsou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním?

Pravidelná konzumace ořechů pozitivně přispívá k ochraně srdce a oběhového systému.  Tento účinek je obvykle připisován dobré skladbě mastných kyselin, které v oříšcích jsou. Studie však zavádějí další složku k diskuzi: antioxidanty. Tyto biomarkery, které chrání naše buňky neutralizováním volných radikálů v těle, zahrnují vitamín E, polyfenoly, které jsou klasifikovány jako sekundární fytochemikálie a fytosteroly (rostlinný původ).

Ořechy obsahují všechny tyto přísady, a mají proto vysoký antioxidační potenciál. Kromě toho se jejich účinek posiluje interakcí vícenásobných antioxidantů ve srovnání s účinností jediného antioxidačního biomarkeru. Například fytosterol beta-sytosterol vyskytující se u arašídů způsobuje vznik dvou enzymů, které mohou odbourávat kyslíkové radikály (např. peroxid vodíku), a tím chránit krevní buňky.

Konzumace ořechů vede k nižší LDL oxidaci. LDL cholesterol je tzv. ´zlý cholesterol´. LDL oxidace znamená, že nenasycené mastné kyseliny v LDL částicích budou procházet změnou. Rychlá oxidace LDL podporuje vývoj arteriosklerózy, což může vést j infarktům a mrtvicím Čím větší je obsah antioxidantů – například tím, že pravidelně konzumujete ořechy – tím nižší je míra LDL oxidace.

Zdroj:

ROS E.: Nuts and novel biomarkers of cardiovascular disease. Am J Clin Nutr, 2009, 89 (suppl): 1649S–56S