Konzumace kešu oříšků pomáhá ke snížení LDL cholesterolu
Kešu ořechy jsou třetím nejoblíbenějším druhem ořechů v USA. Obsahují množství mononenasycených a poly nenasycených mastných kyselin. Jsou spojovány se sníženým rizikem kardiovaskulárních chorob. I když byly pozitivní účinky ořechů na srdce vědecky prokázány, kešu ořechy jsou z toho často vyňaty, kvůli svému obsahu nasycených mastných kyselin. Zhruba třetina nasycených mastných kyselin v kešu oříšcích je kyselina stearová, která má relativně neutrální efekt na hladinu krevních tuků. Mohli bychom tudíž říci, že kešu ořechy mají stejný pozitivní efekt jako ostatní ořechy. Před touto studií nebylo v této věci k dispozici mnoho vědeckých údajů.
V roce 2017 tým výzkumníků z USA zkoumal účinky kešu ořechů na hladinu krevních tuků u dospělých. 51 mužů a žen ve věku mezi 21 a 73 lety s průměrnými úrovněmi LDL cholesterolu bylo rozděleno do dvou skupin. Po čtyři týdny jedna skupina obdržela typickou americkou stravu, které obsahovala i kešu ořechy a druhá skupina obdržela stejnou dietu, ale bramborové lupínky k svačině místo kešu oříšků.
Výsledek: Zkoumaní lidé ve skupině s kešu ořechy, měli nižší hladinu cholesterolu a LDL cholesterolu po zkoušce, než měli předtím. Synopse vědců: Konzumace kešu oříšků může podstatně snížit váš LDL a celkový cholesterol. Výsledky této studie ukazují, že kešu ořechy by se měly doporučovat jíst denně. Neměly by chybět na místě svačiny bohaté na sacharidy. To by mohla být jednoduchá strategie, která by lidem umožnila udržet si pod kontrolou LDL a celkový cholesterol.
Zdroj:
Mah E a žáci: Cashew consumption reduces total and LDL cholesterol: a randomized, crossover, controlled-feeding trial. Am J Clin Nutr. 2017 May;105(5):1070-1078. DOI: 10.3945/ajcn. 116.150037