Bolivijská oříšková polévka: sopa de mani
Složení:
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce oleje
- 2 mrkve
- 1/2 šálku nakrájených rajčat
- Chilli prášek
- 200 g arašídů, pražených a solených
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1/2 šálku hrášku, zmrazeného
- 1/2 šálku fazolí fava (široké fazole), ze džbánku
- 5 středně velkých brambor
- 1/2 šálku nudlí/těstovin
- 2 polévkové lžíce oleje
- Sůl, pepř
- Chilli prášek
Příprava:
- Cibuli, česnek a mrkev nakrájejte na malé kousky a nechte je osmahnout v hrnci s trochou oleje. Rajčata oloupejte a nakrájejte na jemná kolečka a přidejte je spolu s dostatečným množstvím pikantního chilli prášku k ostatním přísadám do hrnce.
- Většinu arašídů rozemelte na prášek a přidejte též do hrnce. Zahřejte zeleninovou polévku a nalijte ji na ingredience. Polévka by měla být zprvu o něco řidší než je třeba, protože vařením potom zhoustne.
- Přidejte hrášek, fava fazole (široké fazole), dva nebo tři nakrájené brambory a nudle/pastu a vařte směs, dokud nebudou brambory a nudle/těstoviny hotové.
- Zbývající brambory mezitím nakrájejte na klínky nebo chipsy: nakrájejte je na malé kousky a pak je důkladně osmažte na horkém oleji. Nechte je odkapat na papírovou utěrku.
- Přidejte pepř a v případě potřeby sůl a ještě další chilli prášek a ochutnejte, servírujte polévku ve stejných porcích na talířích.
- Rozmíchejte bramborové klínky v polévce a ozdobte je zbývajícími arašídy.
K této polévce se hodí bílý chleba nebo bageta.
Nutriční hodnoty:
Sacharidy, 36 g, 13 %
Tuky, 40 g, 57 %
Proteiny, 21 g, 42 %
Kcal, 588, 29 %
Nasycené tuky, 8 g, 40 %