×

Bolivijská oříšková polévka: sopa de mani

Složení:

  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 2 mrkve
  • 1/2 šálku nakrájených rajčat
  • Chilli prášek
  • 200 g arašídů, pražených a solených
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku hrášku, zmrazeného
  • 1/2 šálku fazolí fava (široké fazole), ze džbánku
  • 5 středně velkých brambor
  • 1/2 šálku nudlí/těstovin
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • Sůl, pepř
  • Chilli prášek

Příprava:

  1. Cibuli, česnek a mrkev nakrájejte na malé kousky a nechte je osmahnout v hrnci s trochou oleje. Rajčata oloupejte a nakrájejte na jemná kolečka a přidejte je spolu s dostatečným množstvím pikantního chilli prášku k ostatním přísadám do hrnce.
  2. Většinu arašídů rozemelte na prášek a přidejte též do hrnce. Zahřejte zeleninovou polévku a nalijte ji na ingredience. Polévka by měla být zprvu o něco řidší než je třeba, protože vařením potom zhoustne.
  3. Přidejte hrášek, fava fazole (široké fazole), dva nebo tři nakrájené brambory a nudle/pastu a vařte směs, dokud nebudou brambory a nudle/těstoviny hotové.
  4. Zbývající brambory mezitím nakrájejte na klínky nebo chipsy: nakrájejte je na malé kousky a pak je důkladně osmažte na horkém oleji. Nechte je odkapat na papírovou utěrku.
  5. Přidejte pepř a v případě potřeby sůl a ještě další chilli prášek a ochutnejte, servírujte polévku ve stejných porcích na talířích.
  6. Rozmíchejte bramborové klínky v polévce a ozdobte je zbývajícími arašídy.

K této polévce se hodí bílý chleba nebo bageta.

Nutriční hodnoty:

Sacharidy, 36 g, 13 %

Tuky, 40 g, 57 %

Proteiny, 21 g, 42 %

Kcal, 588, 29 %

Nasycené tuky, 8 g, 40 %

Předchozí článek
Pesto z kešu oříšků