×

Mandle pomáhají při snižování hladiny cholesterolu

Vysoké hodnoty cholesterolu jsou rizikovým faktorem, který musí být vzat vážně, hrozí zde rozvoj kardiovaskulárních chorob. Velmi důležitým terapeutickým přístupem v této souvislosti je změna stravovacích návyků, např. snížením nasycených mastných kyselin ve stravě. Dále četné studie ukázaly, že častá konzumace ořechů – a tudíž i mandlí – má pozitivní efekt na hladinu cholesterolu. Jejich složení je jedinečné, protože dodávají hodnotné proteiny a vlákninu a mají nejvyšší obsah vitamínu E ze všech ořechů. Vitamín E je antioxidant, který brání zánětlivým procesům v těle a tudíž nás chrání proti srdečním chorobám.

Americká studie zkoumala účinky na hladiny cholesterolu, když byla strava postupně obohacena mandlemi. Studie se zúčastnilo 25 osob ve věku mezi 13 a 41 lety. Na počátku studie měli obvykle mírně vyšší hladinu cholesterolu. Byly vytvořeny tři skupiny, z nichž každý dostával stravu o 2000 kaloriích. Jedna ze skupin dostávala stravu, která neobsahovala mandle; druhá dostala stravu doplněnou o 10 % celkové nutriční energie z mandlí a třetí skupina dostala tolik mandlí, že tvořily 20 % nutriční energie. Výsledek ukázal jasný trend, který odpovídal dávkování: Čím více mandlí strava obsahovala, tím lepší hodnoty cholesterolu. V porovnání se stravou, která neobsahovala mandle, strava s nejvyšším podílem mandlí snížila celkový cholesterol o 4,4 % a „špatný“ cholesterol o 7 %, což se rovná o 11 % nižšímu riziku srdečních chorob.

Závěrem lze prohlásit, že dospělí s normálními až mírně vyššími úrovněmi cholesterolu si mohou zlepšit hodnoty tuků v krvi zahrnutím mandlí do stravy: čím vyšší je počet mandlí, tím lepší je účinek. Může se tak snížit riziko srdečních onemocnění. Je-li hladina cholesterolu vysoká, doporučuje se, aby se stravovací strategie zaměřily na vhodné potraviny, které též obsahují mandle, spíše než na pouhou redukci příjmu tuků ve stravě.

Zdroj:

Sabaté, J. et al.: Serum lipid response to the graduated enrichment of a Step I diet with almonds: a randomized feeding trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2003, (1379–84)