Tarator s arašídy
Složení
- 2 okurky, celkem 750 g
- 2 stroužky česneku, oloupané
- 1 svazek kopru
- 1 čajová lžička sirupu agáve
- 2 špetky celého kmínu
- 150 g přírodního jogurtu, 3,5 % tuku
- 500 g podmáslí
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- Pepř
- 30 g arašídů, pražených a solených
- 1 stonek hladké petrželky
Příprava:
- Okurky omyjte a v případě potřeby oloupejte. Okurku nakrájejte na hrubé kousky a vložte do velké nádoby na salát.
- Nakrájejte česnek, uřízněte půlku kopru a dejte ho dohromady se sirupem agáve a kousky okurky.
- Přidejte jogurt, podmáslí a olivový olej. Důkladně rozmixujte v mixéru.
- Druhou okurku nahrubo nakrájejte a smíchejte s tekutinou, přidejte pepř. Zbývající kopr nakrájejte najemno a promíchejte.
- Polévku alespoň na hodinu nechte zchladit v lednici.
- Servírujte každou porci polévky s nahrubo nakrájenými arašídy a nasekanou petrželkou a podávejte s chlebem. Tuto polévku si v létě vychutnejte dobře vychlazenou.
Nutriční hodnoty:
Sacharidy, 15 g, 6 %
Tuky, 14 g, 20 %
Proteiny, 10 g, 20 %
Kcal, 228, 11 %
Nasycené tuky, 3 g, 15 %